maandag 4 oktober 2010

Ding 4 & 5 - RSS

RSS staat voor ‘Really Simple Syndication’ wat volgens mij een compleet foute benaming is. Het had ‘Really Stupid Syndication’ moeten heten! Vrijwel elke website heeft een RSS icoon en het zal ook wel op onze website komen maar ik vraag me echt af wat de toegevoegde waarde ervan is. RSS is een web 1.0 item dat slechts één 2.0 trekje heeft: de vrager kan zelf bepalen of hij informatie van de aanbieder wenst te ontvangen. Maar verder gaat de invloed van de vrager niet, daar is RSS niet slim genoeg voor. Dat kun je RSS niet kwalijk nemen want het web is daar gewoonweg nog niet klaar voor. Verwacht wordt dat web 3.0 – ook wel het Semantische Web genoemd – beter de interesses van de gebruiker herkent waardoor rss-feeds meer op hem zullen zijn toegesneden. Tot die tijd zijn we gedoemd bedolven te worden onder een berg feeds waarvan een groot deel ons niet interesseert.

5 opmerkingen:

  1. Hoe zie je dat dan? Dat er gekeken wordt naar je surfgedrag en je RSS daar op aan wordt gepast?
    Pats gaat je privacy!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je moet ook selectief zijn in het lezen en alleen die feeds gebruiken waarvoor je wel echt interesse hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het met Tiny eens, anders raak je inderdaad bedolven onder informatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Op het internet heb je sowieso geen privacy. Je ip-adres gekoppeld aan tracking cookies kunnen feilloos achterhalen waar je je bevind en wat je interesses zijn. Bijvoorbeeld: de zoekacties die je met Google doet bepalen voor een groot deel de advertenties die je aan de rechterkant in je beeldscherm krijgt.

    Mijn stelling is dat RSS nog een te primitief gereedschap is. Op de site van de Volkskrant kan ik mij bijvoorbeeld abonneren op de RSS politiek van de krant. Vervolgens krijg ik alle berichten van die bepaalde katern toegezonden, terwijl ik misschien helemaal niet geïnteresseerd ben in wie de nieuwe voorzitter van de VVD wordt (zie http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/1030163/2010/10/06/VVD-kiest-vandaag-nog-nieuwe-fractievoorzitter.dhtml) maar juist wel in de opmerking die Ad Koppejan in het radioprogramma Met het Oog op Morgen maakt (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/1030029/2010/10/06/Koppejan-we-moeten-Wilders-ontmaskeren.dhtml). RSS kent mij en mijn voorkeuren niet en blijft daardoor een onpersoonlijke en onbehouwen tool. Heel erg 1.0.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deels ben ik het met je eens dat het lastig finetunen is, maar daar zijn weer tools voor als Yahoo pipes. Je kunt ook zoekacties koppelen aan je rssreader, zoals bijvoorbeeld egofeeds. Een cataloguszoekactie naar boeken over een bepaald onderwerp. Telkens als de bibliotheek een boek koppelt dat aan de door jou bepaalde criteria voldoet krijg je een seintje.
    En wat dacht je van de koppeling van talloze datastromen in mash-ups, die worden doorgaans ook gevoed door rssfeeds.
    RSS is de olie van het internet, geliefd bij weinigen, maar dat komt vooral omdat het onbekend is.

    BeantwoordenVerwijderen