donderdag 30 december 2010

Ding 16 Sociale netwerken en wat er in te doen is

Ik heb zonet een profiel op Facebook aangemaakt maar ben nog niet overtuigd van het nut ervan. Het is natuurlijk een leuk middel om oude kennissen, klasgenoten en vrienden terug te vinden maar het exhibitionisme om de hele wereld te laten ‘delen’ in wat ik de mooiste film vind, welke hobby’s ik heb en wat ik laatst gelezen heb enzovoorts, enzovoorts, is mij helemaal vreemd. Privacy is voor mij een groot goed. Ben benieuwd wat ik er over een paar maanden van zal vinden.

maandag 27 december 2010

Ding 21 Aquabrowser

De Aquabrowser heb ik altijd al een onding gevonden. Het belachelijke ‘spiderweb’ neemt eenderde van de kostbare beeldschermruimte in beslag en slaagt er vrijwel altijd in om met onbenullige suggesties aan te komen. Ze zeggen ‘garbage in, garbage out’, maar Aquabrowser heeft geen invoer nodig om met onzin op de proppen te komen. Daarnaast kampt het ding nogal eens met storingen of fouten: Your request could not be completed… Een waardevolle toevoeging maar niet heus.

Niet dat alles is slecht aan de Aquabrowser. Het overzicht van de gevonden bronnen is perfect maar de presentatie van de verschillende gegevens kan beter. Want waarom moet ik op de knop ‘Meer informatie’ klikken als er onder de titelgegevens op mijn beeldscherm nog een zee aan ruimte is? Nee, ik hoop dat de landelijke publiekscatalogus er beter uitziet en werkt.

Ding 20 Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk

Spotify gebruik ik al enige tijd en ik vind het een van de leukste ‘dingen’. Zoals duidelijk moge zijn ben ik bijzonder geïnteresseerd in Cuba en alles wat er op dat eiland afspeelt. Via Spotify kan je vanachter je pc of mobiel genieten van je de muziek waar jij na wilt luisteren. En Spotify is voor mijn doel redelijk compleet. Behalve klassiekers als ‘Chan Chan’ en ‘Veinte Años’ en grote zangers Benny Moré en Celia Cruz zit in de database van Spotify ook modernere muziek zoals van Clan 537 en Elvis Manual & Jerry. Leuk! Het nadeel van Spotify is het gebrek aan ‘vooruitgang’, het gevaar bestaat dat je als gebruiker in je eigen collectie blijft hangen en nieuwe muziek(stromingen) mist. Dat probeert Spotify weliswaar tegen te gaan door elke keer als je het programma opstart de laatste nieuwe aanwinsten te presenteren en er zijn natuurlijk ook playlists die je kunt downloaden, maar toch.

woensdag 22 december 2010

Ding 19 LibraryThing

Vele jaren terug had ik een boekenverzamelprogramma, Biblion geheten. Daarin hield ik trouw mijn boekenverzameling in bij, maar toen de software te oud werd om nog te gebruiken ben ik ermee gestopt. De oude Dbase III database verhuist nog elke keer mee naar een nieuwe computer. Misschien ga ik er ooit nog iets mee doen. Libraything is een veel geavanceerder product waarvan er veel meer op het net te vinden zijn. Toch vind ik het invoeren van titels omslachtig en tijdrovend vinden. Gelukkig zit in de nieuwe nationale catalogus standaard een widget die iets soortgelijks automatisch genereert. Moeten we zeker gaan gebruiken.

dinsdag 21 december 2010

Ding 13 Online bookmarking

Nou, die hoef ik toch niet meer te behandelen nu Yahoo heeft aangekondigd de stekker uit Delicious te trekken, toch?

Nou, vooruit dan maar. Het idee je favoriete weblinks op internet te bewaren en aan anderen beschikbaar te stellen vind ik een fantastisch idee. Het zou voor de bibliotheek een manier kunnen zijn om het inlichtingenwerk te vereenvoudigen en het kwaliteitsniveau te verhogen. Nu Delicious op sterven na dood is, heb ik mij een beetje verdiept in Diigo, een van de 294 met Delicious vergelijkbare diensten. Ik vind het een handige dienst, met een klik een website aan je favorieten toegevoegd. Alleen het zoeken in je favorieten zou wat gebruikersvriendelijker mogen. En dan ook gelijk wat minder reclame s.v.p.
Op eSnips.com kan je zelfs allerlei bestanden, documenten, muziekjes, etc. uploaden en ze door middel van tags aan elkaar koppelen. Alleen kreeg ik op mijn zoekpogingen met het trefwoord ‘Cuba’ ook weer heel veel reclame. Een beetje jammer.

Ding 12 Twitter

Ik heb een Twitter account aangemaakt en me geabonneerd op een aantal –volgens mij interessante twitteraars. Het eerste wat mij opvalt, is dat veel tweets niet meer zijn dan een attenderingsbericht met een weblink. Logisch natuurlijk, want in 140 tekens kan je maar weinig informatie kwijt. Voor de bibliotheek zou Twitter ook zo’n functie kunnen vervullen. Niet alleen voor lezingen en andere activiteiten maar ook voor de nieuwste aanwinsten en ander groot nieuws. Maar ook voor Twitter geldt, dat het alleen waarde heeft als het to the point is, gevat is geschreven en continuïteit bezit.