woensdag 22 december 2010

Ding 19 LibraryThing

Vele jaren terug had ik een boekenverzamelprogramma, Biblion geheten. Daarin hield ik trouw mijn boekenverzameling in bij, maar toen de software te oud werd om nog te gebruiken ben ik ermee gestopt. De oude Dbase III database verhuist nog elke keer mee naar een nieuwe computer. Misschien ga ik er ooit nog iets mee doen. Libraything is een veel geavanceerder product waarvan er veel meer op het net te vinden zijn. Toch vind ik het invoeren van titels omslachtig en tijdrovend vinden. Gelukkig zit in de nieuwe nationale catalogus standaard een widget die iets soortgelijks automatisch genereert. Moeten we zeker gaan gebruiken.

4 opmerkingen:

  1. Maar hoeveel mensen bereik je daar meer. De widget is leuke opsmuk, maar het gaat om het proces daarachter. De kennisbank die mensen met elkaar opbouwen, de koppelingen die gemaakt worden. Daar kunnen we als bibliotheek alleen maar jaloers op zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja en ieder doet het op zijn manier.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Edo,
    Jij gaat -zoals zovelen- uit van de 'edele amateur'. Natuurlijk bezitten onze gebruikers veel kennis en het zou mooi zijn als we daar uit zouden kunnen putten en integreren in onze databases maar er is verschil tussen een professional en een amateur. Als ik kiespijn heb, ga ik naar een tandarts. Ik zoek niet op internet naar iemand die –schijnbaar- veel kennis over het menselijk gebit bezit. Een amateur is moeilijk te controleren en kan je niet afrekenen op zijn handelingen. Van een prof mag/moet je dat wel kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik snap je kritiek, maar daar doe je de amateur te kort mee. Natuurlijk laat je de amateur niet de "bedrijfskritische processen" bepalen en uiteraard past de kritische internetter een gezonde dosis argwaan in zijn zoekgedrag. Altijd controleren als het er echt op an komt. Maar doordat we kennisbanken als de Wikipedia en Lybrarything met elkaar opbouwen zijn we wel in staat in een hele korte tijd een prachtige verzameling kennis op te bouwen. Ik weet niet of alleen professionals dat ook gelukt is, zeker niet als ik zie hoe weinig de bibliotheekprofessionals investeren in het vastleggen van hun kennis in diezelfde Wikipedia.

    BeantwoordenVerwijderen