Even vooropgesteld: voor mij moet een foto de waarheid vertegenwoordigen, geen kunstmatig ‘opgeleukte’ kiekjes. Er is al genoeg nep in de wereld. Als ik toch een foto moet bewerken dat is het programma Paint.net mijn standaard plaatjes bewerker. Die moet je gewoon op je computer installeren en is met allerlei plug-ins uit te breiden. Het mooie van Paint.net is dat het gratis is. Het grote nadeel van de online plaatjesbewerkers vind ik het gebrek aan controle ten opzichte van programma’s die op de eigen pc zijn geïnstalleerd. Online programma’s bieden je standaard opties zonder dat je de interface naar eigen wensen kunt inrichten.
Helemaal mee eens want waar voor een foto .
BeantwoordenVerwijderenAls systeembeheerder weet je dat het voor medewerkers nou niet bepaald makkelijk is om een programma op hun werk-pc te installeren. Daarom bieden online-beeldbewerkingsprogramma's voor medewerkers een prima alternatief voor snelle en eenvoudige bewerkingen. Zeker als je voor je website een kleine afbeelding nodig hebt. En op een foto de realiteit recht doen is weinigen gegeven. Ben het daarom niet met je eens dat je niks aan een foto mag bewerken. Een mooiere uitsnede en een beter contrast en kleuraanpassing doen menig foto meer recht.
BeantwoordenVerwijderenJe zou het ook van een andere kant kunnen bekijken. De computer is hèt gereedschap van de moderne bibliotheek. Wie er niet mee kan omgaan, moet zich misschien afvragen of het bibliotheekvak wel iets voor hem/haar is. Ik weet wel dat dit een zeer zwart/wit standpunt is maar daarom niet minder waar. Voor de computer gaat op wat begin 20e eeuw ook opging voor de eerste auto’s en motoren: je moest een gedegen kennis hebben over de werking en bediening van de machines om er een te kunnen besturen. Nu, een eeuw verder, is dat niet meer nodig maar de computer is zo oud nog niet (en dan laat ik de vroege ‘computers’, zoals de weefgetouwen van Babbage of decodeermachines van Bletchley Park, buiten beschouwing).
BeantwoordenVerwijderen