woensdag 15 december 2010

Ding 11 Wiki’s

Ik heb zonet een wiki gemaakt en voor mij is het een mix tussen Google Docs en Joomla, de ‘taal’ waarin onze website is geschreven. Het is alleen niet zo verfijnd als Joomla, ik vind wiki’s zelfs wat primitief. Maar daar krijg je een goede toegankelijkheid voor terug, iedereen kan zonder veel moeite bijdragen aan een wiki. Alleen het uitnodigen van anderen om aan een wiki deel te nemen vind ik Kwalitatief Uitermate Teleurstellend (Excusez les mots). Dat is voor mij een reden dat ik de wiki die ik net gemaakt heb alweer buiten dienst heb gesteld en alle betrokkenen een mailtje heb gestuurd. Samenvattend: wiki’s, nice try but no cigar.

5 opmerkingen:

  1. Ik moet altijd zo om jou en jouw stukjes lachen, meestal komt het er op neer dat je het drie keer niks vindt, maar verpakt ............

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja gelijk aan prodigieus is gewoon zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En waarom is wikipedia dan zo'n groot succes? Door de simpelheid en de makkelijke manier om er aan deel te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wel eens geprobeerd 130 collega’s met een exchange account uit te nodigen? Dat is kansloos.
    Populariteit staat niet gelijk aan kwaliteit. Er worden miljoenen boeketreeks boekjes verkocht maar iedereen is het erover eens dat de literaire kwaliteit nul is. Natuurlijk, saas-achtige diensten hebben de toekomst maar er zijn toch nog wel hindernissen te nemen, zoals de kwaliteit van de dienst en gebruiksvriendelijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben het niet geheel met je eens.

    In de geschiedenis van innovatie is altijd sprake van bedreiging van het nieuwe t.o.v. het oude. De video was de dood voor de bioscoop, het e-book dat van het boek. Dat viel allemaal uiteindelijk wel mee. Echter de bedreiging van het gemak vs. kwaliteit is wel reëel. De mp3 bijvoorbeeld is kwalitatief minder qua geluid dan cd en de lp. Toch heeft de mp3 de cd en lp bijna uit de markt gedrukt. Waarom? Omdat mp3's makkelijk via iTunes op je iPod te zetten zijn. Omdat het via Spotify makkelijk te beluisteren is. Alle muziek die je wilt voor een vast bedrag per maand wanneer je maar wilt beluisteren. Kwaliteit is het niet helemaal, maar gemakkelijk is het zeker.

    Soms wil je die ingewikkelde alleskunnende oplossingen niet, omdat het te lastig is voor het merendeel van de gebruikers. Eigenlijk wil je liever iets simpels en laagdrempeligs om zoveel mogelijk deelnemers te krijgen. Om snel een critical mass te realiseren. En dat is Wikipedia heel goed gelukt.

    Waarom gebruiken mensen liever het enkele zoekvenster van Zones of Google? Omdat ze al die catalogus toeters en bellen helemaal niet willen gebruiken, kost ze veel te veel tijd en moeite. Nee, één zoekterm in een venster en zoeken maar. Gemak vs kwaliteit...

    BeantwoordenVerwijderen