maandag 13 december 2010

Ding 10 Online kantoortoepassingen

In het verleden heb ik weleens wat gedaan met Googledocs, maar ik ben er nooit een enthousiast gebruiker van geworden. De applicaties vond ik altijd wat ‘hoekig’ in het gebruik en niet altijd even duidelijk. En elke keer weer dat vermaledijde delen als ‘pluspunt’. Daarnaast haalt op sommige vlakken Googledocs het niveau niet van Microsoft’s Word. De spellings- en grammaticafunctie van Word is bijvoorbeeld veel beter dan dat van Googledocs.

Hoewel beschikbaarheid van documenten waar en wanneer maar je wilt heel fijn is, krijg ik er ook de kriebels van. Google weet al zoveel van ons! Ik voel er niets voor om die organisatie nog wijzer over mij te maken. Want naar goed Amerikaans gebruik is alles handel. Als Google voor een grote zak geld mijn gegevens aan een derde partij kan verkopen, dan zullen ze dat niet laten. En het bewaren van gegevens op internet is allesbehalve save. Vorige week (6-12) werd bekendgemaakt dat de privégegevens van 63.000 klanten van NL Energie door een lek op de website openbaar toegankelijk was. Donderdag 2-12 bleek er een ontwerpfout in de website de privégegevens ING-klanten te tonen. En dat zijn alleen nog maar de menselijke fouten waarbij je uit kan gaan dat de bouwers van de sites te goeder trouw waren. En wat te zeggen van al die kwaadwillende hackers? Het zou toch bijzonder onprettig zijn als het kritische verslag van jouw functioneringsgesprek voor iedereen te lezen is.

En voor iedereen die altijd bij zijn documenten wil kunnen: Office 2010 kent ook een optie om je documenten online te zetten. Maar dan in een hoekje van het internet op je eigen server.

1 opmerking:

  1. Maar moet het altijd even geavanceerd als Word? Het is en blijft een feit dat mensen voor gemak gaan en een mindere kwaliteit voor lief nemen.

    En heeft iedereen het geld om een nieuwe Officelicentie aan te schaffen? Ik vraag het me af.

    Of de veiligheid op onze eigen server ook altijd zo groot is? Beveiliging is zo sterk als zijn zwakste schakel en dat is nog altijd de gebruiker.

    Maar probeer het breder te zien dan je eigen afkeer voor 'delen'. Kijk naar wat je gebruikers er mee doen, wat hen er in boeit en wat hun behoefte is. Daar gaat deze cursus om en dat betekent dat je af en toe iets verder moet kijken dan je eigen voortuin.

    BeantwoordenVerwijderen